Mare Mortum

Rutes de somnis i malsons

1_mare-mortum_df-3

El Mediterrani, el mar de les nostres viles, dels nostres paisatges i records, s’ha convertit en els últims anys en una de les fronteres més violentes del món. Per això, diversos activistes i plataformes pro drets humans han rebatejat el vell Mare Nostrum com a Mare Mortum.

L’any 2015 més d’un milió de persones van arribar a Europa a través de les rutes migratòries de la Mediterrània. 3.770 persones no ho van aconseguir: van perdre la vida al mar a causa de la manca de vies legals i segures per emigrar.

Qui són i d’on vénen aquestes persones que posen en perill les seves vides per canviar de terra? Són infants, homes i dones que provenen de diversos països d’Àfrica i del Pròxim Orient. Alguns fugen de la guerra, la repressió política o la persecució per motius religiosos, ètnics o d’identitat sexual. D’altres escapen de la misèria, la manca de feina i d’oportunitats vitals. Refugiats i emigrants. Emigrants i refugiats. Una frontera que sovint és molt difícil d’establir.

Països d’origen de les persones emigrades

  • 49% Síria
  • 21% Afganistan
  • 8% Iraq
  • 4% Eritrea
  • 6% Pakistan, Nigèria i Somàlia
  • 3% Sudan, Gàmbia i Mali
  • 9% Altres

Dades de l’any 2015

Demografia: gènere i edat

1_demografia_genere_edat

La lluita contra el mar: Lampedusa, Malta i Lesbos

L’any 2015, almenys 3770 persones van morir ofegades al Mediterrani en naufragar la precària embarcació amb la qual navegaven. D’aquest total de víctimes, al menys 2892 (el 77% del total) van tenir lloc a la ruta de la Mediterrània central, és a dir, a la travesia que uneix Líbia amb Itàlia i Malta. A la Mediterrània oriental, la zona entre Turquia i Grècia, hi van morir 805 persones (21% del total), mentre que a la Mediterrània occidental, la zona entre el Magreb i Espanya, hi va haver 74 víctimes mortals (1,9%).

1_mare-mortum_df-4

Records de l’arribada de barques a l’illa de Kos. / SERGI CÁMARA

Els darrers anys, milers de persones han mort ofegades a la Mediterrània

Melilla: murs que seguen

El 2005, uns 700 joves subsaharians van intentar entrar en territori espanyol des de la frontera marroquina. Molts d’ells van ser tirotejats pel personal de vigilància marroquina. Un menor va morir.

Actualment, la tanca de Melilla està formada per 12 quilòmetres de tanques paral·leles de més de 6 metres d’altura amb filferros i ganivetes al capdamunt. Diverses entitats han denunciat les ferides que aquestes ganivetes provoquen a les persones que les intenten creuar.

 “Perquè aquest mar sigui una zona segura per a tu, la terra ha de ser un infern.” Òscar Camps, Proactiva

Foto: La kaseta

Activitats