Guies educatives

Mare Mortum

DADAAB, KENYA - JULY 21: Newly arrived Somalian refugees settle on the edge of the Dagahaley refugee camp which makes up part of the giant Dadaab refugee settlement on July 21, 2011 in Dadaab, Kenya. The refugee camp at Dadaab, located close to the Kenyan border with Somalia, was originally designed in the early 1990s to accommodate 90,000 people but the UN estimates over four times as many reside there. The ongoing civil war in Somalia and the worst drought to affect the Horn of Africa in six decades has resulted in an estimated 12 million people whose lives are threatened. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)

Descarrega la guia en pdf    /   Consulta la guia a la web

La Mediterrània, el vell Mare Nostrum, el mar de les nostres viles, dels nostres paisatges i records, s’ha convertit en els últims anys en una de les fronteres més violentes del món. L’any 2015 més d’un milió de persones van arribar a Europa a través de les rutes migratòries de la Mediterrània. 3.770 persones no ho van aconseguir: van perdre la vida al mar a causa de la manca de vies legals i segures per emigrar.

Drets humans

4988288-1587748655444-82f1a27bbb111

Descarrega la guia en pdf   /   Consulta la guia a la web

L’any 2015 registra el màxim nombre de desplaçaments que ha viscut Europa des de la Segona Guerra Mundial. Un dels principals detonants n’ha estat la devastadora guerra de Síria. També els han provocat, però, d’altres conflictes bèl·lics i ecològics, així com les grans desigualtats socials i econòmiques, actualment en augment a escala global, que s’han vist agreujades per decisions polítiques irresponsables.

Racisme

AdobeStock_357163025

Descarrega la guia en pdf   /   Consulta la guia a la web

El racisme s’alimenta de la desigualtat, implica una classificació discriminatòria de les persones en grups segons el color de la pell i/o el país d’origen. Es construeix a partir de la identificació arbitrària de tot un grup amb unes característiques negatives que en justifiquen el tracte desigual i legitimen la seva inferioritat social. D’aquesta manera, el pensament racista justifica la discriminació, la segregació social o l’explotació econòmica d’una o de diverses comunitats.

Gènere i LGTBIQ+

_101069274_kiss

Descarrega la guia en pdf   /   Consulta la guia a la web

Quan es fa referència a persones refugiades i sol·licitants d’asil, es pensa en persones provinents de països en guerra o sotmeses a dictadures extremes. Tanmateix, n’hi ha moltes que es veuen empeses a fugir del seu país per motius d’orientació sexual i d’identitat de gènere. Ser gai, lesbiana, transsexual, bisexual o intersexual en alguns països del món pot equivaldre a anar a la presó, a sofrir pena de mort, a patir amenaces, extorsió, xantatge, exclusió i marginació social.

Transformació Social

beneficios-voluntariado

Descarrega la guia en pdf   /   Consulta la guia a la web

Avui, milions de persones viuen condemnades a una misèria permanent i es confirma que l’anomenada ajuda Nord-Sud és una contribució positiva molt menor que les contribucions negatives que rep el sud global des del nord global. Una gran part d’aquestes contribucions negatives les produeixen grans empreses i estats, que actuen amb l’objectiu d’augmentar beneficis i assegurar-se recursos i mercats.