TOTS SOM MIGRANTS

  |   De 13 a 16 anys, Mare Mortum
blank

REUTERS

La paraula «immigrant» té una densa càrrega de connotacions en la nostra societat. Alhora, d’alguna manera, el concepte de migració s’associa al d’alteritat, com si es tractés d’un fenomen aliè o extern. Aquesta activitat proposa, d’una banda, explorar les etiquetes i categories que solem associar a aquest mot, sovint, de manera inconscient; d’altra banda, té la intenció de descobrir aquelles migracions que habiten amb i en nosaltres.

Edat recomanada


De 13 a 16 anys

Objectius educatius


  • Descobrir algunes de les connotacions, més o menys conscients, que té la paraula “immigrant” en les nostres societats.
  • Prendre consciència de les migracions personals, familiars o veïnals que conformen la pròpia identitat.
  • Dur a terme una petita investigació-acció sobre les migracions en l’entorn proper.
  • Dissenyar i dur a terme en l’entorn proper una acció de sensibilització.

Temps aproximat 


Es recomana dur a terme aquesta proposta educativa en diversos dies i etapes. Es pot fer l’activitat completa o bé tan sols una part.

Materials necessaris


  • Fulls de paper o cartolines per anotar les paraules de l’activitat 1.
  • Mòbil amb connexió a Internet.

1. Amb bitllet de primera o de tercera?

Hi ha paraules que viatgen amb bitllet de primera, i d’altres que ho fan amb bitllet de tercera. En parelles o petits grups, posarem en ordre els mots següents, d’acord amb la consideració social que tenen: viatger, rodamón, vagabund, immigrant, passatger, turista, refugiat, visitant i transeünt.

Reflexionem-hi

Quin lloc ocupa la paraula «immigrant»? Pensem conjuntament per què hem col·locat unes paraules més amunt i altres més avall, en la llista. Quins criteris hem fet servir? Per què? Quines connotacions socials hi ha en aquestes paraules?

2. Fora de lloc

De manera individual, respondrem a les preguntes següents per conèixer el nostre vincle amb les paraules anteriors. Si ens ve de gust, podem aturar-nos en la descripció d’aquests passatges de les nostres vides.

  • He viatjat a d’altres països? I fora d’Europa?
  • M’he mudat mai de casa, de municipi o de país? Com ha estat l’experiència?
  • Alguna vegada m’he sentit «fora de lloc»? Per contra, alguna vegada m’he sentit «com a casa» malgrat ser fora de la meva llar?
  • I els meus pares i avis: es van mudar mai de casa, de municipi o de país?

Reflexionem-hi

Ens sentim identificats amb algun dels mots anteriors? Ha canviat la nostra perspectiva sobre les connotacions d’aquestes paraules?

3. Tots som migrants

Ens convertirem en periodistes per un dia, amb l’objectiu d’entrevistar persones del nostre entorn proper i conèixer quina és la seva història migratòria. Per fer-ho, preparem un llistat de preguntes, que poden ser les de l’activitat anterior, o bé d’altres, i un pla de treball: on anirem? Com seleccionarem les persones? Com registrarem les seves respostes: en paper o en vídeo?

Filmarem les entrevistes amb el mòbil per després poder fer-ne una exposició! Si voleu, també podeu anar penjant les microentrevistes a les xarxes socials amb l’etiqueta #sommigrants.

Actuem!

Conscienciem les persones del nostre entorn perquè construeixin una societat més respectuosa, tolerant i solidària. Amb el material recopilat i amb l'ajut d'altres recursos, dissenyem conjuntament una acció de comunicació i sensibilització per tal de conscienciar l’entorn que totes les persones som migrants, d’una o altra manera.

blank

Mobilització ciutadana a alemanya / FRANK AUGSTEIN / AP