TOTS SOM MIGRANTS

  |   De 13 a 16 anys, Mare Mortum
12Nov_MIGRANTES_1

REUTERS

La paraula immigrant té una càrrega de connotacions molt densa a la nostra societat. Alhora, la migració és quelcom que s’associa a l’alteritat, com un fenomen extern. Aquesta activitat proposa, d’una banda, explorar les etiquetes i categories que solem associar al mot, sovint de manera inconscient. D’altra banda, també està enfocada a descobrir les migracions que habiten amb i en nosaltres

Edat recomanada


De 13 a 16 anys

Objectius educatius


  • Descobrir algunes de les connotacions, més o menys conscients, que té la paraula immigrant a les nostres societats.
  • Prendre consciència de les migracions personals, familiars o veïnals que conformen la pròpia identitat.
  • Dur a terme una petita investigació-acció sobre les migracions a l’entorn proper.
  • Dissenyar i dur a terme en l’entorn proper una acció de sensibilització.

Temps aproximat 


Es recomana dur a terme aquesta proposta educativa en diversos dies i etapes. Es pot fer l’activitat completa o només una part.

Materials necesaris


  • Fulls de paper o cartolines per anotar les paraules de l’activitat 1.
  • Mòbil amb connexió a Internet.

1. Amb bitllet de primera o de tercera?

Hi ha paraules que viatgen amb bitllet de primera i altres que ho fan amb bitllet de tercera. En parelles o petits grups ordenarem els mots següents segons si tenen millor o pitjor consideració social: viatger, rodamón, vagabund, immigrant, passatger, turista, refugiat, visitant i transeünt.

Reflexionem

Quin lloc ocupa la paraula immigrant? Pensem conjuntament per què hem col·locat unes paraules més amunt i altres més avall de la llista. Quins criteris hem fet servir? Per què? Quines connotacions socials hi ha en aquestes paraules?

2. Fora de lloc

De manera individual, respondrem a les preguntes següents per conèixer el nostre vincle amb les paraules anteriors. Si ens ve de gust, podem aturar-nos en la descripció d’aquests passatges de les nostres vides.

  • He viatjat a altres països? I fora d’Europa?
  • M’he mudat mai de casa, de municipi o de país? Com ha estat l’experiència?
  • Alguna vegada m’he sentit «fora de lloc»? Per contra, alguna vegada m’he sentit «com a casa» malgrat ser fora de la meva llar?
  • I els meus pares i avis: es van mudar mai de casa, de municipi o de país?

Reflexionem

Ens sentim identificats amb algun dels mots anteriors? Ha canviat la nostra consideració sobre la connotació d’aquestes paraules?

3. Tots som migrants

Ens convertirem en periodistes per un dia amb l’objectiu d’entrevistar persones del nostre entorn proper i conèixer quina és la seva història migratòria. Per fer-ho, preparem un llistat de preguntes, que poden ser les de l’activitat anterior o d’altres, i un pla de treball: on anirem? Com seleccionarem les persones? Com registrarem les seves respostes: en paper o en vídeo?

Filmarem les entrevistes amb el mòbil per després poder fer una exposició! Si voleu, també podeu anar penjant les microentrevistes a les xarxes socials amb el hashtag #sommigrants.

Actuem!

Conscienciem les persones del nostre entorn per fer una societat més respectuosa, tolerant i solidària. Amb el material recopilat i altres recursos, dissenyem conjuntament una acció de comunicació i sensibilització per tal de conscienciar l’entorn que totes les persones som migrants, d’una o altra manera.

14_refugees welcome frank agustein

Mobilització ciutadana a alemanya / FRANK AUGSTEIN / AP