Territoris Invisibles

  |   A partir de 17 anys, Mare Mortum
blank

Hi ha algunes crisis humanitàries, i certs conflictes armats, que compten amb una gran cobertura mediàtica. En canvi, n’hi ha d’altres dels quals ens manquen imatges i informació. Aquesta activitat mostra la influència decisiva que els mitjans de comunicació exerceixen sobre la nostra visió del món, i també proposa investigar i difondre la realitat d’Eritrea.

Edat recomanada

A partir de 17 anys

Objectius educatius

  • Investigar i analitzar les causes de l’emigració des dels països de l’Àfrica oriental i, en concret, des d’Eritrea.
  • Prendre consciència del poder dels mitjans de comunicació a l’hora de donar més o menys visibilitat a unes o altres regions del món.
  • Dissenyar una proposta educativa per despertar una mirada crítica en els infants, en relació amb les desigualtats Nord-Sud, i promoure així una cultura de la pau i la defensa dels drets humans.

Temps aproximat

  • Fases 1 i 2: 1 hora i 30 minuts.
  • Fase 3: diverses hores o dies.

Materials necessaris

  • Llapis, pintures o retoladors de color verd, groc i vermell.
  • Fotocòpies del mapamundi.
  • Dispositiu amb connexió a Internet.
  • Material per fabricar titelles.

1. Mapa mut?

Hi ha regions que coneixem molt bé, i en canvi d’altres que coneixem ben poc. Individualment, pintarem el mapamundi (al final del dossier) amb tres colors: de verd, totes aquelles zones de les quals tenim molta informació; de vermell, totes aquelles de les quals no en tenim gaire; i de groc, tota la resta.

Reflexionem-hi

Quines regions hem pintat de color verd? I de color vermell? Coincideixen? Quines característiques comunes tenen les zones vermelles? Per què devem estar tan desinformats respecte aquestes parts del món?

2. Fugir d’Eritrea

Un percentatge molt elevat de les persones que creuen la Mediterrània central per emigrar a Europa provenen dels països de l’Àfrica oriental, sobretot d’Eritrea, Somàlia i el Sudan. De fet, en els darrers naufragis, la majoria de víctimes mortals eren eritrees.

En parelles o grups petits, cercarem informació sobre Eritrea i farem una llista de les causes principals d’emigració d’aquest país africà. Algunes fonts que poden ser útils:

Reflexionem-hi

Ens sentim identificats amb algun dels mots anteriors? Ha canviat la nostra consideració sobre la connotació d’aquestes paraules?

3. En Kidane no volia ser soldat

Dissenyarem una activitat educativa per treballar la situació d’Eritrea a partir d’una història fictícia basada en una realitat molt quotidiana al país, la dels nens soldat.

  • A partir del procés de documentació sobre Eritrea, elaborarem un relat sobre la vida d’un jove eritreu, en Kidane: la narració pot explicar, per exemple, que en Kidane és obligat a fer de soldat, i que fuig del país perquè no vol ser-ho. També pot descriure la seva travessia pels deserts africans fins a Líbia, i l’odissea de creuar el mar Mediterrani.
  • Amb la participació dels infants, crearem conjuntament una obra de teatre de titelles sobre en Kidane: completarem la història, en prepararem el guió, n’elaborarem els decorats, i prepararem tot el material necessari per a la representació.
  • Després d’assajar uns dies l’obra, farem una representació pública i convidarem les famílies, el veïnat, les entitats del barri, i fins i tot la premsa local! Com a complement, podem elaborar un breu fulletó amb la sinopsi de l’obra i amb una explicació sobre la situació d’Eritrea, i per què el jovent d’aquest país africà vol emigrar.