Spinderman a Idomeni

  |   De 13 a 16 anys, Drets Humans
blank

Un infant al camp juga al camp de refugiats d’Idomeni / VADIM GHIRDA

Avui, al món globalitzat, les mercaderies gaudeixen de més llibertat de moviment que els éssers humans. En aquesta activitat, a partir de la fotografia d’un infant sirià a la frontera tancada de Macedònia, reflexionarem sobre les polítiques migratòries d’Europa i la vulneració del dret d’asil i del dret a la lliure circulació. Finalment, a partir del leitmotiv dels superherois, durem a terme una acció de ciberactivisme.

Edat recomanada


De 13 a 16 anys

Objectius educatius


 • Investigar la situació de les persones refugiades a Idomeni i valorar les polítiques migratòries i d’asil europees.
 • Reflexionar sobre el fet que, en el món actual, les mercaderies sovint tenen més facilitat per creuar fronteres que les persones.
 • Dur a terme una acció de ciberactivisme per difondre la defensa del dret d’asil i del dret a la lliure circulació de les persones

Temps aproximat


30-45 minuts per als apartats  1 i 2. Unes 2 hores per a l’apartat 3.

Materials necesaris


 • Fotografia de l’infant sirià a Idomeni.
 • Papers i bolígrafs.
 • Atrezzo o disfresses de superherois.
 • Dispositiu amb connexió a Internet.
 • Mòbil o càmera per gravar vídeo.

1. Drets humans a la intempèrie

Observem la imatge del nen a Idomeni, davant la frontera entre Grècia i Macedònia. En petits grups, investiguem a la xarxa sobre els interrogants següents:

 • L’infant de la fotografia és d’origen sirià. Què hi fa, a Idomeni? Per què fa setmanes que dorm a la intempèrie amb d’altres milers de persones?
 • Segons la legislació internacional, ell, la seva família i la resta de persones acampades a la frontera tenen dret a demanar asil?
 • Quan i per què la Unió Europea va tancar la frontera entre Macedònia i Grècia, així com d’altres de la ruta migratòria dels Balcans? Què en van dir l’ONU, l’ACNUR i altres organitzacions humanitàries, d’aquesta decisió política?

Reflexionem

Valorem les respostes que hem trobat, posem en comú les nostres conclusions i, per acabar, visualitzem el vídeo People of Nowhere sobre la crisi de les persones refugiades en el trànsit entre Turquia i Grècia.

2. Mercaderies sense fronteres

Spiderman és un dels superherois més internacionals. Creat als Estats Units a la dècada dels 60, les historietes d’aquest personatge han fet la volta al món i han arribat a milions de lectors i espectadors de països de tots els continents.

Reflexionem

Quins recorreguts pot haver seguit un ninot de peluix com el de la imatge des que s’ha fabricat fins que cau a les mans d’un nen? En quins països s’ha pogut fabricar i a quins ha pogut arribar? Qui pot tenir més restriccions de circulació i més dificultats per creuar fronteres: el ninot d’Spiderman o l’infant sirià que el sosté?

3. Gent corrent que transforma el món

L’Òscar Camps, director de Proactiva Open Arms, l’ONG que treballa en el rescat de persones a l’illa de Lesbos, va ser nomenat l’abril de 2016 Català de l’Any. Escoltem el seu discurs en rebre el premi i valorem: les institucions europees estan actuant de manera responsable davant les crisis humanitàries del Pròxim Orient i l’Àfrica? Les accions individuals i de petits col·lectius poden ajudar a canviar el món o és una utopia la idea que un granet de sorra pot esdevenir una muntanya?

Totes les persones podem lluitar contra les injustícies. En aquesta activitat ens carregarem d’imaginació i posarem el nostre granet de sorra per canviar el món. Seguim aquests passos:

 • Inventem un o diversos personatges per tal de reivindicar el respecte als drets humans (dret a la pau, a l’asil, a un vida digna, a la lliure circulació, etc.) i reclamar més responsabilitat a la Unió Europea.
 • Redactem un breu guió per tenir clar quin missatge volem transmetre: quin estil tindrà? Quin fil conductor uneix els vídeos? Quin lema triem? Quins recursos musicals i gràfics poden ajudar-nos a potenciar el missatge?
 • Cerquem el vestuari i el material necessari per al rodatge.
 • Organitzem-nos i repartim-nos les tasques de filmació i postproducció.
 • Finalment, pensem com mourem els vídeos a través de les xarxes socials per tal que el nostre missatge tingui el major impacte possible.
blank

Projecte documental al camp de Za’atari / LAURA DOGGETT