Quina cooperació volem?

  |   A partir de 17 anys, Transformació social
blank

En el context de les dinàmiques socioeconòmiques globals, l’impacte transformador de la cooperació per al desenvolupament és limitat i, a vegades, si no es gestiona correctament, pot suposar fins i tot una forma més de domini i colonialisme cultural. La cooperació internacional ha de començar a casa, amb una crítica a les pròpies pràctiques locals que generen desigualtats i vulneració dels drets humans a escala global. En aquesta activitat reflexionarem sobre aquestes qüestions.

Edat recomanada


A partir de 17 anys

Objectius educatius


  • Reflexionar de manera crítica sobre la cooperació per al desenvolupament.
  • Contextualitzar les accions solidàries Nord-Sud en la relació global de poder i d’explotació Nord-Sud.
  • Qüestionar-se el model de desenvolupament imperant i valorar altres propostes alternatives.
  • Comprendre que les bones pràctiques de solidaritat s’han de sustentar en una relació participativa, equitativa i intercultural.

Temps aproximat


1 hora cada apartat

Materials necessaris


  • Paper i bolígrafs.
  • Dispositiu amb connexió a internet.

1. Humor per pensar

Observem aquestes vinyetes de sàtira social de l’humorista gràfic Andrés Rabago Garcia, El Roto, i expliquem, en cada cas, quina crítica social expressa i quina reflexió sobre la cooperació al desenvolupament vol suscitar. Després, ens fixem en aquesta imatge i aquesta altra; n’expliquem el significat i les posem en relació amb la crítica social d’«El Roto».

blank
blank
blank

2. La sàtira per a una comunicació de la Cooperació Internacional més ètica

Radi-Aid és una campanya de sensibilització anual creada pel Fons Noruec d’Assistència per a Estudiants i Acadèmics (SAIH). L’objectiu de Radi-Aid és desafiar les percepcions sobre qüestions de pobresa i desenvolupament, canviar la manera amb què es comuniquen les campanyes de recaptació de fons, i trencar les representacions estereotípiques dominants.

Hem realitzat una selecció de cinc vídeos de Radi-Aid per reflexionar sobre com les ONGs, associacions i altres organismes expliquen la cooperació, el voluntariat internacional i la beneficència:

Who Wants To Be A Volunteer?

The Radi-Aid App: Change A Life With Just One Swipe

Africa Corp. Radi-Aid 2.0

Africa For Norway – New charity single out now!

How To Get More Likes On Social Media

Reflexionem-hi

• Quina crítica social expressa cada vídeo? Quina reflexió sobre la cooperació al desenvolupament volen suscitar? • T’has sentit identificat/da amb algun vídeo? • Quins actors estan implicats en la cooperació? • Com creus que afecten certes accions solidàries Nord-Sud en al sistema global de poder i d’explotació Nord-Sud? • Coneixes alternatives a aquest model de cooperació? Creus que poden existir dinàmiques que fomentin una situació de justícia global?

blank

2.2. Repensem la cooperació

Una altra cooperació és possible, desconstruint els models paternalistes o etnocèntrics que desconfien de la capacitat dels països del Sud del seu propi desenvolupament. En els últims anys s’ha apostat per una cooperació entre països del Sud, anomenada cooperació Sud-Sud, que consisteix a coordinar l’acció d’organitzacions internacionals i acadèmiques, la societat civil, i el sector privat, per col·laborar i compartir coneixements, habilitats i bones pràctiques en àrees específiques com ara l’agricultura, els drets humans, la urbanització, la sanitat, el canvi climàtic, etc. Tot plegat, des del reconeixement de les pròpies capacitats i sabers locals com a eines per a la millora de les condicions i contextos específics.

La Segona Conferència d’Alt Nivell de les Nacions Unides sobre Cooperació Sud-Sud del 2019 va proporcionar més de 100 exemples positius de cooperació Sud-Sud, com ara el suport de Cuba en la lluita contra l’èbola a l’Àfrica Occidental; el de Mèxic en la seva experiència en la diversificació dels productes alimentaris per millorar la salut i la nutrició a Kènia; els coneixements relatius a estratègies per reduir la fam, compartits per Colòmbia als països mesoamericans ; i els de Xile, transmesos a països del Carib, sobre l’etiquetatge de productes com a mesura per acabar amb l’obesitat, entre molts altres.

Reflexionem-hi

Quines diferències trobes entre la Cooperació Nord-Sud i la Sud-Sud? Com veus el nou paradigma de la cooperació? Quins valors nous incorpora? Quin missatge vol difondre?

blank

A casa nostra trobem apassionants exemples de transformació social basats en la mateixa autoorganització de la societat civil. Un d’ells és el Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes, una organització que denuncia el racisme institucional i la persecució policial que pateixen les persones regularitzades per l’Administració, per una banda, i que exerceix activament el canvi social, per l’altra. El seu lema: «Roba legal feta per gent il·legal» denuncia la contradicció que persones que el sistema considera il·legals elaborin un producte legal, reivindicant els drets del manters, i l’economia social i solidària. Pots trobar-los al cor del Raval, al carrer d’En Roig, 13.

3. Què puc fer jo?

Et convidem que descobreixis les diferents opcions per participar activament a transformar el teu entorn. Tens al teu abast moltes opcions, a prop de casa teva, o a milers de quilòmetres. Per exemple, existeixen opcions de voluntariat molt diverses; es tracta de buscar la que millor encaixi amb tu. Fer voluntariat pot aportar aprenentatges mutus, generar dinàmiques de canvi, creixement personal, i comprensió vers les diferents problemàtiques de la societat.

blank
blank