Millorem el món, canviem els nostres hàbits
Els nostres hàbits tenen un gran impacte a nivell global. La roba que consumim, els aliments que mengem, els mòbils que comprem o l’energia que utilitzem, entre d’altres, tot té relació amb el medi i les condicions de vida de les persones d’on s’han extret els recursos naturals o d’on s’han manufacturat els productes.
Edat recomanada
De 12 a 16 anys
Objectius educatius
- Reflexionar sobre els impactes dels nostres hàbits de consum.
- Cercar alternatives de consum conscient que siguin justes a nivell ecològic i social.
- Reflexionar sobre les experiències amb perspectiva de justícia global.
- Utilitzar les eines digitals amb perspectiva crítica.
Temps aproximat
1 hora 30 minuts.
Materials necessaris
- Projector d’imatges.
- Dispositiu amb connexió a internet.
1. Analitzem quina és la nostra petjada ecològica
Per tal d’entendre quin és l’impacte de les nostres activitats i dels nostres hàbits de consum, realitzarem l’anàlisi de la petjada ecològica per grups. Emprarem la metodologia que proposen al Footprint Calculator.
Es pot fer en grup o individualment. Un cop tinguem els resultats, podrem fer la comparativa de les nostres petjades ecològiques amb les mitjanes de la resta de països.
Reflexionem-hi
• Quins països són els que tenen major petjada ecològica i quins tenen menor? • Quins d’aquests països pateixen els efectes de l’emergència ecològica? • Quins països tenen relació amb les persones migrants i refugiades que arriben a Europa? • Quins països estan superant la capacitat del seu territori per mantenir als éssers humans? • A què es deu?
La petjada de carboni
2. A la recerca d’alternatives!
Després d’haver fet el càlcul de la petjada ecològica, fem una breu reflexió grupal sobre quines activitats realitzem al llarg de tot un dia i en fem una anàlisi tenint en compte l’origen dels productes que utilitzem i l’impacte ambiental que té. Anotem en un llistat 5 activitats o productes que creiem que podríem millorar o buscar alternatives.
Després revisarem alguns dels criteris sobre el consum conscient que podem trobar aquí.
En grups buscarem a internet la manera de reduir la petjada ecològica d’aquestes 5 activitats o productes que haguem seleccionat. Pot ser que no trobem cap alternativa per millorar-ne algunes, o bé que en trobem moltes o que trobem falses solucions. L’objectiu és identificar pràctiques i canvis d’hàbits que contribueixen a generar una millora els impactes negatius als Sud global que puguin estar relacionats d’alguna manera amb les migracions ambientals.
Es recomana utilitzar els següents conceptes per fer la recerca: ètic/a, economia social i solidària, consum conscient, agroecològic, km0, comerç just (faire trade), producte local, ecològic.
Reflexionem-hi
• Ha estat difícil trobar aquestes alternatives? • És viable fer us d’aquestes alternatives? • A qui beneficien? • De quina manera milloren la situació de les persones migrants?