Migracions ambientals al Mediterrani
Les migracions ambientals al Mediterrani són un fenomen creixent a mesura que els efectes de la crisi ecològica es fan més evidents. Les comunitats costaneres i insulars d’aquesta regió es veuen cada vegada més afectades per amenaces com l’augment del nivell del mar, l’erosió costanera, les sequeres, els incendis forestals i altres fenòmens naturals extrems. Les persones que es veuen obligades a abandonar les seves llars a causa de condicions ambientals adverses sovint es troben en situació de vulnerabilitat, amb dificultats per accedir a refugi, alimentació, aigua potable i altres necessitats bàsiques.
Edat recomanada
De 15 a 18 anys
Objectius educatius
- Explorar les migracions ambientals al Mediterrani.
- Analitzar les seves causes i conseqüències.
- Generar un diàleg obert i col·laboratiu per explorar noves maneres d’abordar la problemàtica de les migracions ambientals al Mediterrani.
Temps aproximat
2 hores.
Materials necessaris
- Recursos d’investigació (articles de notícies, informes, estudis, etc.) o dispositius amb connexió a internet.
- Fulls de paper i llapis per prendre notes.
- Mapamundi (físic o digital).
1. Les migracions ambientals al Mediterrani
Iniciarem l’activitat explicant el concepte de migracions ambientals situant-lo en el context del Mediterrani i presentarem breument alguns casos concrets de zones de tensió, enteses com a territoris en els quals per molts factors són més vulnerables a les migracions ambientals en el present o en el futur.
Tot seguit, en grup proporcionarem temps per investigar i debatre les causes i conseqüències de les migracions ambientals al Mediterrani i identificar zones de tensió. Utilitzarem recursos com articles de notícies, informes científics i estudis sobre el tema. Prendrem nota sobre els factors que contribueixen a aquestes migracions i els efectes que tenen sobre les persones i les comunitats.
Un cop hàgim recopilat informació sobre les causes i conseqüències de les migracions ambientals, triarem una les zones de tensió identificades per aprofundir-hi.
Ens preguntarem quins son els altres factors que generen tensió a la regió, tals com conflictes bèl·lics, manca de control sobre els recursos naturals, conseqüències de la crisi ecològica, etc. Debatrem sobre els factors que contribueixen a la tensió en aquesta regió específica.
Cada grup fa una breu explicació de l’anàlisi de la regió escollida.
Reflexionem-hi
• Quins són els efectes de la crisi ecològica que s'observen al Mediterrani i com afecten les migracions ambientals? • Quins són els ecosistemes marins i terrestres més afectats per l'emergència ecològica al Mediterrani i com això influencia les migracions humanes? • Com afecta la degradació ambiental i la pèrdua de recursos naturals a les oportunitats d'ocupació i subsistència de les persones migrants en les comunitats costaneres i insulars del Mediterrani?

Inundació per un temporal a Venècia / Adam Sébire
2. Pluja d’idees per al canvi
En grup farem una pluja d’idees plantejant-nos diverses solucions possibles per abordar les migracions ambientals al Mediterrani. Les nostres idees poden incloure una diversitat d’aspectes, com ara la mitigació del canvi climàtic, la preservació dels ecosistemes marins i terrestres, la millora de les polítiques migratòries, l’ajuda humanitària o la cooperació internacional, entre altres. Hem de ser creatives i pensar en solucions tant a curt com a llarg termini, tenint en compte les dificultats, els impactes potencials i els reptes de les diferents solucions.
Cada grup tindrà l’oportunitat de defensar les seves idees, presentar els arguments a favor de les seves solucions i respondre preguntes de les altres participants. Després del debat, compartirem les nostres impressions i reflexions sobre les solucions presentades i discutirem com podem contribuir a abordar les migracions ambientals al mediterrani des de les nostres pròpies capacitats i contextos.
Reflexionem-hi
Quines solucions innovadores es poden implementar per abordar l'emergència ecològica al Mediterrani i reduir les migracions ambientals? • Quins aprenentatges podem obtenir de les experiències i els coneixements de les pròpies persones migrants per millorar les polítiques i les respostes davant de l'emergència ecològica al Mediterrani?