La història de la humanitat es remunta a uns 3,9 milions d’anys, quan uns petits primats, els australopitecs, van decidir caminar sobre dues cames i abandonar les capçades dels arbres per començar a explorar les possibilitats que els oferia el sòl. Aquest fet no va ser pas fortuït: per a moltes persones expertes va ser la resposta adaptativa a un canvi climàtic que va ocasionar que les zones boscoses d’Àfrica es convertissin en praderies. Per aquest motiu els nostres antecessors van adaptar-se a una nova realitat climàtica per tenir majors garanties de sobreviure.
Des d’aquell moment en què vam abandonar el nostre mode de vida arborícola, la humanitat s’ha dedicat a explorar valls i muntanyes, arxipèlags i continents, mars glaçats i deserts abrasadors, colonitzant gairebé tot el planeta.
Un dels principals motius per migrar i adaptar-se, i segurament el més important, ha estat la variació de les condicions ambientals. La disponibilitat d’aliments i d’altres recursos naturals, així com els canvis de temperatures i els fenòmens meteorològics, han impulsat migracions al llarg de milions d’anys. L’ésser humà sempre s’ha desplaçat a la recerca de millors condicions de vida arreu del món i al llarg de la història, i aquest neguit forma part de la nostra essència com a espècie.