El viatge
La situació de les migrants ambientals pot ser diversa i complexa, i inclou factors com sequeres, inundacions, desertif icació, incendis forestals o l’increment del nivell del mar, entre d’altres. Les migrants ambientals es veuen obligades a abandonar les seves llars i buscar refugi en altres regions a causa de les dificultats que afronten en el seu entorn. El viatge cap a un nou lloc pot ser perillós i incert, sovint marcant per la falta de recursos i la inseguretat en el camí. Mitjançant aquest joc teatral ens posarem a la pell dels personatges i explorarem els motius que els porten a deixar les seves llars, els reptes que enfronten durant el viatge i les seves experiències en arribar a un nou entorn.
Edat recomanada
De 12 a 16 anys
Objectius educatius
- Fomentar la comprensió i l’empatia envers les persones migrants ambientals.
- Trencar els mites associats amb la migració.
- Promoure una cultura d’acollida i respecte cap a la diversitat.
Temps aproximat
1 hora 30 minuts.
Materials necessaris
- Targetes de personatge per a cada grup, amb una breu descripció de la seva situació com a migrant ambiental.
- Dispositius amb connexió a internet.
- Projector d’imatges.
- Elements de suport visual, com fotografies o vídeos relacionats amb la migració ambiental al Mediterrani (opcional).
1. L’experiència de la migració ambiental
Iniciarem l’activitat explicant el concepte de migració ambiental situant-lo a través de la visualització d’algun d’aquests vídeos:
- Recomanat per als més petits
- Recomanat per als més grans
- Recomanat per a grans i petits
Reflexionem-hi
• Coneixem casos de persones que s’hagin vist forçades a migrar per temes ambientals? • És justa la seva situació? • Creiem que és possible que nosaltres mateixes, o persones properes, puguem arribar a ser migrants per aquestes causes?

Dona asseguda a l’ombra d’una enorme arrel d’arbre amb arrels aèries, en condicions de sequera / Ross Huges
2. Posem-nos en la seva pell
A continuació, a cada grup li tocarà un personatge que s’hagi vist forçat a migrar, identificant i representant quines són les seves motivacions, dificultats i reptes a l’hora d’emprendre el seu viatge. A continuació teniu alguns exemples de personatges pel joc:
1. Nadia, 14 anys, d'Algèria:
A. Motiu de la migració: La seva família ha perdut les seves terres a causa de la desertificació. Busquen refugi en una ciutat costanera on esperen trobar feina i un futur més segur. B. Reptes en el viatge: Deixar enrere la seva comunitat i les seves arrels, buscar una nova llar en un entorn desconegut, enfrontar-se a la inseguretat durant el viatge.
3. Aisha, 12 anys, de Síria:
A. Motiu de la migració: La seva família ha hagut de fugir de la guerra civil i ara s'enfronta a la manca d'aigua i alts nivells de contaminació a la seva regió. B. Reptes en el viatge: Travessar fronteres tancades i zones de conflicte, trobar seguretat i refugi en països veïns, adaptar-se a un nou entorn cultural i lingüístic.
5. Mbaye, 13 anys, Senegal:
A. Motiu de la migració: La seva família es dedicava a la pesca i la venda de peix, però els vaixells vinguts d’Europa han exhaurit tots els peixos. Busquen un nou lloc on poder guanyar-se la vida i aprofitaran la seva barca per anar a les illes Canàries. B. Reptes en el viatge: Navegar per l’oceà Atlàntic amb una petita barca, trobar seguretat i refugi en un país veí.
2. Mateo, 16 anys, de Grècia:
A. Motiu de la migració: La seva família ha perdut la seva casa a causa d'un incendi forestal devastador. Busquen un lloc segur on reconstruir les seves vides. B. Reptes en el viatge: Navegar pel mar en un petit vaixell improvisat, enfrontar-se a la incertesa de l'arribada a una nova costa, buscar ajuda i refugi en un país estranger.
4. Luca, 15 anys, d'Itàlia:
A. Motiu de la migració: La seva família ha perdut la seva llar a causa de les inundacions provocades per l'increment del nivell del mar. Busquen un lloc elevat on viure. B. Reptes en el viatge: Trobar un lloc segur en un terreny elevat, enfrontar-se a la pèrdua dels vincles comunitaris i familiars, així com la pèrdua econòmica que suposa perdre la seva llar i buscar-ne una de nova.
6. Laia, 12 anys, Catalunya:
A. Motiu de la migració: La seva família vivia al delta de l’Ebre, on es guanyava la vida cultivant arròs. A causa de les preses que bloquegen els sediments que baixen pel riu, els temporals cada cop més freqüents i la pujada del nivell del mar, el Delta s’ha inundat. Busquen un nou lloc on anar a viure. B. Reptes en el viatge: Deixar enrere la seva comunitat i les seves arrels, buscar una nova llar en un entorn desconegut, enfrontar-se la pèrdua econòmica que suposa perdre la seva llar i buscar-ne una de nova.
Reflexionem-hi
• Què faríem si haguéssim d’anar-nos-en nosaltres en aquesta situació? • Quins reptes o perills es poden trobar en el seu viatge? • Quins problemes poden trobar en el país al que arribin? • Com serà l’acollida?
3. Representem el viatge
Després d’haver-hi reflexionat, cada grup haurà de preparar una representació sobre el seu personatge, es farà mitjançant diverses escenes que il·lustren situacions que han d’afrontar al llarg de la travessia. A continuació teniu les escenes suggerides:
Escena 1: LA PARTIDA
El moment en què els personatges decideixen deixar enrere les seves llars a causa de desastres naturals o canvis climàtics.
Escena 2: EL VIATGE
Les dificultats i els reptes que enfronten durant el viatge cap a un nou lloc.
Escena 3: L'ARRIBADA
L'adaptació a un nou entorn, la recerca de refugi i la integració a la comunitat.
En funció del temps disponible cada grup pot representar les tres escenes o bé representar-ne només una (cada grup pot escollir quina escena vol).
Després de les representacions, farem una discussió sobre les experiències dels personatges i els motius que els impulsen a migrar. Posarem en comú els sentiments i les emocions experimentats durant l’activitat i farem una reflexió sobre les problemàtiques ambientals i la importància de trencar els mites de la migració i promoure una cultura d’acollida i empatia envers les persones migrants.
Reflexionem-hi
Quines similituds i diferencies veiem entre els casos? Creiem que són casos que podrien ser reals? Com ens hem sentit en veure les diferents representacions? Podem evitar aquests problemes ambientals? Com podem contribuir a l’acollida d’aquestes persones?