Poder i racisme: un binomi perillós

  |   A partir de 17 anys, Racisme
partidos-extrema-derecha-europa-1463943780793

Els discursos i els comportaments racistes es produeixen en diversos àmbits i sempre són nocius. Tanmateix, quan es produeix en el marc de les institucions públiques i dels discursos polítics són especialment perniciosos perquè el seu impacte mediàtic i social és molt gran. En aquesta proposta educativa s’analitzen el racisme institucional i els discursos polítics xenòfobs. Per tancar l’activitat, es proposa participar en una ciberacció per denunciar els discursos de l’odi i de la discriminació a les xarxes socials.

Edat recomanada


A partir dels 17 anys

Objectius educatius


  • Conèixer el concepte de racisme institucional i analitzar-ne algunes pràctiques.
  • Aprendre a detectar els discursos polítics xenòfobs i adoptar una actitud crítica envers aquestes pràctiques.
  • Dur a terme una ciberacció a les xarxes socials contra els discursos estereotipats i discriminatoris.

Temps aproximat


Entre 1 i 2 hores

Materials necesaris


  • Dispositiu amb connexió a Internet o sistema de reproducció de vídeos.
  • Llibretes, papers i bolígrafs per prendre apunts

1. El racisme del poder

Llegim la notícia «Perquè ets negre i punt» publicada a la revista quinzenal La Directa i, després, observem aquesta estadística de l’Informe Anual 2015 de SOS Racisme. El gràfic recull els tipus de discriminacions racistes que es van produir a Espanya segons les denúncies rebudes a les oficines d’atenció de les entitats antiracistes.

Reflexionem

Quin és el tipus de discriminació predominant? En què consisteix? Com es pot combatre?
• En el cas que descriu la notícia de La Directa, quin prejudici va condicionar l’acció dels cossos de seguretat? Per què podem afirmar que es tracta d’un prejudici racista?
• Després d’investigar sobre què són les fiscalies especialitzades en delictes d’odi i discriminació, quin paper creiem que poden tenir en combatre l’anomenat racisme institucional?
• Quan les institucions polítiques i els serveis públics d’una societat mostren actituds racistes, quina és la qualitat democràtica del país?

tipus de discriminació

2. Els discursos de l’odi

Durant el 2016, en alguns països europeus han guanyat ressò discursos que fan bandera del rebuig a les persones migrades i refugiades i que propugnen polítiques obertament racistes. Aquests discursos estan farcits d’arguments racistes fal·laços, que s’alimenten dels prejudicis i estereotips que circulen per les societat europees.

A continuació, llegim la fitxa associada a cada persona i debatem conjuntament.

partidos-extrema-derecha-europa-1463943780793

1. Quin tipus d’arguments al·leguen els discursos racistes per culpar les persones migrades o les persones d’algunes ètnies determinades dels problemes socials? Busquem informació a la xarxa, com ara aquest vídeo, per entendre la situació.
2. Durant el segle XX, quins fenòmens van ocórrer a Europa relacionats amb les idees polítiques racistes i xenòfobes? Quines conseqüències van tenir? En relació amb aquells fets, per què és important qüestionar i criticar aquestes idees?

2. Els discursos de l’odi

Per combatre els discursos de l’odi a la xarxa, va néixer l’Observatorio Proxi, que signa la campanya «Actua contra el ciberodi». Després de mirar el vídeo divulgatiu, reflexionem sobre què ens ha impactat o sorprès més. Després, llegim en què consisteix la campanya «#ActúaConProxi», impulsada per aquest observatori, i de manera individual o col·lectiva, valorem si ens hi volem sumar.
Per denunciar els discursos polítics xenòfobs es poden dur a terme accions com les de Proxi o com la mobilització «Diguem prou!». Llegim aquesta notícia i conjuntament generem una pluja d’idees per recollir propostes, accions i mesures que ajudin a desmuntar els discursos alarmistes i racistes d’alguns líders polítics i fer conscienciació social.

Reflexionem

Com podem dur a la pràctica aquestes idees que han sorgit? En triem alguna i la portem a terme?